2013 m. rugpjūčio 1 d., ketvirtadienis

Nuo ko tu bėgi?


Dažnai išgirstu klausimą - kodėl tu bėgi? Arba dar geresnį - nuo ko tu bėgi? ;) Iš tiesų, reikėtų pabandyti prisiminti nuo ko visa tai prasidėjo. Juk kartas nuo karto pabėgiodavau jau seniai. Tačiau tai buvo „on and off“, priklausydavo nuo metų laiko, gyvenamosios vietos, užimtumo, aplinkinių, kurie paskatindavo ar palaikydavo kompaniją bėgant, nuotaikos ar noro staiga atrodyti gerai :J
Priežasčių bėgti yra daug ir labai įvairių. Didelį įspūdį paliko neseniai išgirsta frazė ir video filmukų ciklas tema: „Every Runner Has A Reason“. Taigi, kiekvienas bėgikas turi savų priežasčių, dėl kurių jis bėga: dėl sveikatos, streso, svorio, draugų, artimųjų, komandos, rezultatų, adrenalino. Tačiau kiekvieno istorija yra ne mažiau įkvepianti. Net neabejoju, kad skirtingus bėgikus bėgti motyvuoja skirtingi dalykai, o kartais tas priežastis net sunku įvardyti.

(Dick's Sporting Goods reklama ir video filmukų ciklas)
Tačiau labai gerai atsimenu savo pirmąją treniruotę Vingio parke. Mane pabandyti bėgti įkalbėjo pažįstamas, sakydamas, kad turėsiu progą susipažinti su treneriu, kuris valandų valandas gali bėgdamas bendrauti su kitais ir pasakoti viena už kitą įdomesnes istorijas, pradedant nuo „Playboy“ zuikučių pikantiškų naujienų iki senovės civilizacijų ir žmogaus egzistencijos prasmės. Todėl mano atveju bėgti ko gero įkvėpė būtent treneris. Žmogaus su dar didesniu motyvacijos ir energijos užtaisu nebuvau sutikusi. Tada jo kiekvieno žodžio klausiausi išpūtusi ausis, kad tik nieko nepraleisčiau ir viską prisiminčiau. Būtent jis iš pirmosios treniruotės parke, pliaupiant lietui ir per kančias įveikiant pirmuosius 5 kilometrus ir paliko didžiausią įspūdį. Prisimenu, kad visiems draugams ištisas savaites pasakojau apie jį, jo savitą bėgimo filosofiją ir superines emocijas, kurių "pasikrauni" treniruotės metu. Todėl norėjosi vėl ir vėl sugrįžti. Tiesiog traukte traukė. O aplinkiniai, girdėdami tokias frazes kaip „treneris tą, treneris aną“, „o mūsų treneris sako, kad...“, dažniausiai mirktelėję ar su šypsenėle veide klausdavo, kiek treneriui metų ir, ar jis vedęs, įtardami patys žinot ką :J

Taip atrodė pirmosios treniruotės balandžio mėnesį Vingio parke
(VšĮ Vilniaus maratonas foto)
Dažnai ir pati sau užduodavau klausimą, kodėl aš bėgu. Tik pradėjus bėgti yra tikrai sunku. Iki malonumo pajautimo bėgant, oi, dar kaip toli. Tada tikrai atrodo, kad vos prakvėpuoji, jau visas švokšdamas iš paskutinių jėgų pūškuoji į kalniuką, matydamas, kad gerokai atsilieki nuo visų šaunių bėgikų, kurie bėgdami atrodo kaip iš reklamos. Tuo metu tik bėgi ir tikiesi, kad kitą kartą jau tikrai bus lengviau. Bet kur tau! Kai pradedi tobulėti, tada atitinkamai padidėja ir krūvis, pasunkėja treniruotės ar pratimai, todėl turi stengtis dar labiau. Ko gero tas nenoras atsilikti ir nebūti paskutiniam savaime skatina tobulėti ir bėgti su dar didesniu užsidegimu. Po truputį išmoksti lengvai nepasiduoti ir siekti užsibrėžto tikslo.

Pamenu, kad po gero mėnesio bėgiojimo vienas jau patyręs bėgikas Vingio parke naujai prisijungusių pradedančių merginų paklausė apie tai, kas jas paskatino pradėti bėgti. Jos tyliai krizeno ir bandė atsakyti kažką gudraus, kalbėjo apie gerą savijautą ir dailias kūno linijas (blah-blah-blah). Tačiau mano nuostabai, jis nesišaipė ir kantriai išklausęs jų atsakymus, ramiu tonu ir atvirai pareiškė, kad jis bėga, nes bėgimas jį daro geresniu. Tik bėgdamas jis tampa geresniu sau ir kitiems. Tai mane ir „užkabino“. Pagalvojau, kad aš jaučiuosi būtent taip, tik niekada to nebuvau įvardijusi žodžiais. Bėgimas padeda išbarstyti neigiamas emocijas kažkur pakeliui. Bėgdamas gali daug ką apmąstyti, o tuo pačiu ir „išbėgioti“ savo sukauptą pyktį, nusivylimą ar blogas mintis. Bėgimas išlaisvina ne tik tavo kūną, bet ir protą. Visi taškai savaime susidėlioja ant „i“, atsiranda naujų idėjų, pajunti įkvėpimą ar tiesiog vidinę ramybę, o veide atsiranda šypsena :) Imi ir įgauni drąsos keistis, tobulėti ir tapti tuo, kuo visada norėjai būti. Nors bėgimas gal ir neišgelbės pasaulio, tačiau jis tikrai gali padaryti tave geresniu daugeliu prasmių. Tereikia tik pabandyti. Taigi, ko tu lauki?


Dedikuota TAM bėgikui :)



2 komentarai:

  1. "labai gerai atsimenu savo pirmąją treniruotę Vingio parke..."
    geriau prisimink ta daug daug ankstesni begima kur tave stumti uz nugaros reikejo kad bent kiek i prieki judetum ;)
    aukstu fraziu begimui tikrai nepagailejai! Beveik kaip skaitant raudonojo kryziaus seseles memuaruas is 5 metu praleistu Afrikoje ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkui už komentarą. Point taken. Rašinėlis apie bėgiojimo "minusus" jau pakeliui ;)

    AtsakytiPanaikinti